Niet in de mood voor superfood

Maar wel gek op groenten! Kurkuma werkt ontstekingsremmend en gember vervangt de antibiotica. Word jij ook hondsdol van alle nieuwe stellingen over voeding? Ik raak de weg wel eens kwijt, maar ik wil er tegelijkertijd meer over weten.

Soms werd ik wakker op een kussen vol uitgevallen haren.

De poederdieten en eiwitrepen heb ik geprobeerd. Daar voel ik me niet zo lekker bij. Sterker nog, soms werd ik ’s morgens wakker op een kussen vol uitgevallen haren en werd ik bijna depressief van iedereen die mij vertelde dat “ik wel heel pips zag”.

Hoe wil jij je voelen?

Toch wilde ik mij nog steeds beter voelen in mijn eigen lichaam. Een strakker lijf? Ja, perfect zijn is een mooi streven. Perfect veranderde echter, van een sexy skinny lichaam naar fit en in proportie. Dat betekent voor mij dus iets anders dan voor ieder ander. Ik las het ene artikel na het andere en werd nergens enthousiast van. Eiwitten die (op)vullen maar weinig calorieën tellen, bevatten tegelijkertijd te weinig vitamine om fit  te blijven of te worden.

De meeste veganistische gerechten zullen vast übergezond zijn, maar tegelijkertijd compleet onwerkbaar. Wie verzint er nu dat ik voor 6 van de 29 ingrediënten naar de hoofdstad moet, om vervolgens een uur in de keuken te staan voor een gemiddelde maaltijd? Zullen we even normaal blijven doen?

Veganistische gerechten zullen vast ubergezond zijn, maar tegelijkertijd compleet onwerkbaar.

Onbewerkte voeding

Dus wat dan wel? Persoonlijk ben ik fan van Pascalle Naessens en haar kookboeken vol recepten met pure ingrediënten. Oftewel, onbewerkt voedsel. Het uitgangspunt van iedere maaltijd zijn de groenten en de andere producten eet je in kleinere porties. De diëtiste zegt daarover dat 2/3 van jouw bord gevuld mag zijn met groenten, en voor aardappelen en vlees gebruik je het overige deel. Pas op; ik heb het hier niet over borden zo groot als fruitschalen en ik gok dat de diëtiste dat ook niet bedoeld. Eet vooral wel genoeg, maar kauw goed en slik eerst voor je een nieuwe hap naar binnen duwt. Dan passen de porties vanzelf bij jouw lichaam.

Maar goed, wie ben ik om dit met jullie te delen. Ik ben geen diëtiste, noch een bekende schrijfster van de meest geniale recepten. Ik heb de afgelopen jaren wel veel over voeding gelezen, gehoord en geleerd door te ervaren.

Natuurlijke medicijnen

Ik vervang mijn paracetamols bij opkomende verkoudheid door hele pittige gembersinasappel prut in heet water. Niet perse mijn favoriete drankje, maar voor een paracetamol hoef je me ook niet wakker te maken. Die vieze gemberprut zorgt er wel voor, dat ik na 1 dag minder last heb en de verkoudheden niet meer doorzetten naar erger.

Rond een uur of 4 moest ik soms echt mijn auto langs de kant zetten

Ook zoiets; Voorheen kakte ik écht in na een standaard lunch met brood en fruit toe. Toen ik voor mijn werk veel op de weg zat, was dit echt een issue. Rond een uur of 4 moest ik soms mijn auto langs de kant zetten, om niet nog een keer wakker getoeterd te worden in de file. Waardeloos toch?

Leefstijlverandering of simpelweg vervangen?

En daar kwamen de groenten om de hoek kijken. Ik ben sowieso gek op groenten, dus dat werkt in mijn voordeel. Ik ben ook gek op koken, dus dat komt ook goed uit. Ik ben alleen ook gek op slapen en dát werkt niet mee, als je ’s morgens je gezonde lunch wilt bereiden. Gemak dient de mens.

In plaats van een zakje gemengde sla neem ik daarom andijvie of spinazie.

Dus moest het makkelijker! Ik wil niet uitgebreid de tijd ‘moeten’ nemen om gezond te kunnen eten, dan hou ik het niet vol. Ik probeerde daarom ingrediënten te vervangen voor vitaminerijkere producten. Die zijn 9 van de 10 keer ook slanker en voedzamer. En écht, groenten bieden eindeloos veel mogelijkheden.

  • In plaats van een zakje gemengde sla neem ik nu andijvie of spinazie. Een salade is zo gemaakt!
  • In plaats van broodcroutons, pak ik rauwe noten.
  • In plaats van niet ontbijten omdat ik brood gewoonweg niet weg kreeg, eet ik de ene ochtend een klein kommetje kwark met havermout, zaden en fruit
  • en de andere dag neem ik mijn groene smoothie uit de vriezer, of vers uit de blender. Super fijn, want nu ontbijt ik en snaai ik niet meer voor de lunch.
  • In plaats van spaghetti maak ik vaak groentenspaghettie van courget of wortel,  (met de spiraalsnijder) OF bloemkoolrijst met de rasp (en olie en nootjes-jammie) ipv gewone rijst
  • Inspiratieloos? Kruid dan gewoon een paprika, maiswafels, avocado, ei, cherrytomaatjes, komkommer of bleekselderij met heksenkaas… etc.
  • Aardbeitjes of een banaan (lekker zoet fruit) ipv koek

Ik hoef me ook niet meer druk te maken om de ‘voldoende eiwitten en portie groenten’. Daar heb ik al een groot deel van binnen.

En ho even… Thuis na het avondeten lust ik echt wel een toetje, of koekje bij de thee

Natuurlijk zit in fruit ook zeker suiker! Maar er zitten ook vitamine in en het maakt het lekker. En ho even… het is niet zo dat ik helemaal geen bewerkte suikers meer eet. Thuis na het avondeten lust ik echt wel een toetje of koekje bij de thee hoor. En die sla ik ook echt niet bewust over. Zonder in onsmakelijke details te treden, helpt het absoluut bij de stoelgang!

Kortom, niet altijd in de mood voor super food maar ik ben gek op de kracht van nuchtere groenten en fruit. De natuur, het werkt! Ben je ook benieuwd naar 100% natuurlijke vitamine? Kijk snel in de webshop.