Body Mind & Herstel Tips

Koud water therapie

Wim Hoff of koud water therapie?

Gratis en therapeutisch werkt die koude douche, iedere ochtend weer. Talloze onderzoeken wijzen de gezondheidsresultaten uit en daarvoor is geen dokter, pil of therapeut nodig. Je kunt het zelf!

Niet alleen op fysiek niveau maar ook de psychologische effecten zijn succes bevorderend! Niet voor niets is de Wim-Hoff methode een hype geworden. Dat ligt niet perse aan zijn marketingstrategie, maar vooral aan het enthousiasmerende effect door de verbluffende onderzoeksresultaten. Hieronder een kleine opsomming van de meest geliefde effecten van de koude douche. Hoe stap jij morgenochtend onder de douche vandaan?

Verhoogt de vetverbranding

Er is vet waar we vanaf willen (wit vet) EN er is vet dat ons beschermd en warm houdt (bruin vet). De koude douche bevordert de aanmaak van bruin vet en boost je stofwisseling. Het zorgt voor een hogere vetverbranding in stilstand. En wat denk je dat er gebeurt als jouw warme deken (bruin vet) sterker wordt? Klopt, een koude douche went wel.

Pijnbestrijding

Koud water is een instant pijnstilling en bevordert het spierherstel.

  • Het werkt heel goed voor jouw doorbloeding omdat je hart sneller gaat pompen om jezelf warm te houden. Hierdoor komen voedingsstoffen sneller in de spierweefsels wat voor een sneller herstel zorgt. Maar, het melkzuur kan ook beter worden afgevoerd. Oftewel, beter en sneller spierherstel tot gevolg.
  • Het verdoofd jouw zenuwuiteinde door koudheid. Denk maar aan die zak bevroren doperwtjes die op een brandplek of bult legt. 

Beter immuunsysteem en minder snel ziek

Uit onderzoek blijkt 29% minder vaak ziek. Rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes vermeerderen direct na een korte blootstelling aan koud water en dat boost je imuunsysteem. Daarnaast activeert het jouw lymfesysteem door het samentrekken en ontspannen van de lymfen en wordt de ontgiftende vloeistof makkelijker uit de klieren gepompt. Zo help je jouw cellen schoon te houden van ziekteverwekkers en ondersteun je jouw imuunsysteem.

Ontspannen en stressbestendig

Hoe gek het ook klinkt, maar een kort stress impuls zet je lijf aan het werk om te ontspannen. Ons lichaam leert zichzelf onder stressvollere omstandigheden toch te kunnen ontspannen.

Verhoogt het testosterongehalte

Zowel bij vrouwen als bij mannen verhoogt de koude douche jouw testosterongehalte. Zit je in een dipje? Dat los je op in 30 seconde met minder dan 16 graden- hoe kouder, hoe beter! Hoe dit precies zit? Dat is nog een onderzoekje waard. Wie weet later meer hierover…

Gelukkiger – de natuurlijke antidepressiva

Net als bij sporten stimuleert ook een koude douche de afgifte van het gelukshormoon endorfine. Daarnaast stimuleren de koude shock de zogenaamde “bleu spot”. De bleu spot is de primaire bron van de neurotransmitter noradrenaline, die een rol speelt in het verlichten van depressie.  

Meer nog, de lichte elektroshock naar de hersenen door de plotse blootstelling aan het koude water zal een grote hoeveelheid elektrische impulsen van je perifere zenuwuiteinden naar je hersensen sturen, wat voor een anti-depressief effect kan zorgen. Er zijn zeer veel koude receptoren in de huid, zelfs meer dan voor warmte, waardoor we hier zo ontvankelijk voor zijn.

Genoeg reden om die koude duik of douche toch eens te proberen en op z’n minst 3 weken vol te houden om het effect te meten bij jezelf.

Warm douchen is ook gezond

Maar let op: Ook de warme douche is bevorderend en de koude douche wordt in sommige gevallen ook afgeraden. Heb je bijvoorbeeld koorts of andere medische aandoeningen, raadpleeg dan even jouw huisarts en altijd jouw eigen gezonde verstand.