Blog

Wat is dan ontspanning?

De hartstichting geeft hierover de volgende mooie tips: (bron: www.hartstichting.nl)

Ontspanning doorbreekt spanning. Hoe je dit doet? Bouw elke dag bewust momenten in om te ontspannen. Richt al je aandacht op die activiteit en laat je niet afleiden door gedachten. Kies iets dat jou ontspant, zoals:
luisteren naar muziek 
een wandeling door de natuur
een goed boek lezen
yoga, meditatie of ontspanningsoefeningen
lach en maak plezier…


Dan ontstaat wel de vraag: Als je zo druk bezig bent met ontspannen, ben je dan niet aan het inspannen?

We hebben vooral geleerd hard te werken voor ons geld en goed te leren. Heb je niet geleerd? Dan moet je nog harder werken. Heb je jaren in de banken gezeten? Dan moet je nu presteren.

Heb je pijn? Niet zeuren!

Zij die al veel te vroeg de volwassenen moesten ondersteunen, zijn gewend zich aan te passen en te presteren voor waardering.

In geen van deze stijlen is ontspanning de basis van een levensstijl, maar juist inspanningen. Vaak gaan we dan ook heel hard ons best doen om te ontspannen, omdat we anders maar last blijven houden van hoofdpijn, nek- en schouderklachten, stress, verdriet en of krampen.

Ont-spannen betekent niet druk em gefocust zijn, maar juist los zijn. Gewoon even staren, ook al razen er 101 gedachten door je hoofd, even 10 minuten slapen, of naar buiten turen.

Begweeg je je liever los?
Wandel de spanning de aarde in (denk maar aan aarding in het stopcontact)
Draai dansend de woonkamerndoor, of sluit je dag al zingend af onder de douche. Alles waarvan je even los komt van je druk zijn, mag je toestaan als ontspanning.

Liefs, Sanne

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *