Body Mind & Herstel Tips

De verbonden ademhaling kalmeert en herstelt het lichaam

De verbonden ademhaling kalmeert ons systeem en werkt pijnstillend, of eigenlijk verlichtend. Door je inademing en uitademing op elkaar aan te laten sluiten, ontstaat er een circulaire beweging in je lichaam en dat bevordert jouw energie en herstel. Terwijl een stokkende ademhaling juist spanning en blokkades veroorzaakt. Je ademhaling is de meest natuurlijke en toegankelijke tool om je lichaam te kalmeren en meer energie te verwekken. Een hele simpele en effectieve manier om op ieder moment van de dag even te herstellen.

Zuurstof wekt energie 

Ze zeggen wel eens dat je je minder moe voelt als je voldoende water drinkt. Dat komt onder andere omdat het je lichaam helpt reinigen en je nieren, lever etc. dan minder hard hoeven te werken. Maar dat komt zeker ook omdat water zuurstof mee je lichaam inbrengt. Zuurstof is een echte energieleverancier voor het lichaam. Het helpt je letterlijk om op adem te komen. 

Deze simpele ademhaling verlicht spanning en pijn en stimuleert een goede doorstroming in je lichaam, waardoor je herstelt.

Verbonden ademhaling 

De verbonden ademhaling kun je met open mond doen en via je neus. Er zit een wezenlijk verschil in het effect, maar beide uitvoeringen zorgen ervoor dat je jouw aandacht verplaatst van het hoofd naar de rest van je lichaam en je meer zuurstof inademt. Het gaat erom dat je langzaam inademt waarbij je je lichaam een seintje van aanwezigheid en rust geeft. Door de in- en uitademing met elkaar te verbinden, krijg je een circulaire stroom van zuurstof in je lichaam, die letterlijk beweging brengt. 

Zo werkt de verbonden ademhaling

Zorg dat je even rustig zit als je de verbonden ademhaling met open mond gaat inzetten. 

  • richt je eerst op je ademhaling zoals hij nu beweegt. Door je neus en keel, naar je borst, voel de bolling in je rug van de longen die uitzetten en merk op waar in je buik of middenrif je lichaam opbolt.
  • Adem dan langzaam met open mond in en direct weer uit. Je buik, middenrif en borst bollen op. 
  • Als je voelt dat je adem nog ergens stokt en bijvoorbeeld niet verdergaat dan je middenrif, dan kan het helpen om een aantal ademhalingen wat actiever uit te blazen.
  • Herhaal deze opeenvolgende beweging zonder tussen de in- en uitademing te pauzeren. Eén beweging (cirkel) van in- en uitademen duurt ongeveer 8 seconde. 4 tellen in en 4 tellen uit.
  • Je zult merken dat je lichaam het ritme vanzelf overneemt. 

Met deze ademhalingsoefening ga je tintelingen voelen door je hele lichaam, alsof er een warme stroom doorheen golft. Dat geeft een heerlijk ontspannen effect. Omdat je jouw energie verplaatst ga je je misschien wat licht in je hoofd voelen. Je doet er dus goed aan om dit te doen wanneer je veilig zit, zonder andere activiteiten te ondernemen.

Ademhaling als remedie 

Door de circulaire beweging verhoog je dus het zuurstofgehalte in je bloed en stimuleer je de doorbloeding. Daarnaast activeer je het parasympatisch zenuwstelsel. Dat deel van het autonoom zenuwstelsel helpt de hartslag vertragen en zo gaat er meer zuurstof naar de hersenen en andere organen in het lichaam. Dat zorgt ervoor dat bijvoorbeeld je spieren herstellen en spanning en stress het lichaam verlaat. 

Niet voor niets wordt de ademhaling als eerste oplossing ingezet bij bijvoorbeeld een paniekaanval, als het lichaam al niet zelf naar adem hapt. De ademhaling is dus echt een eerste hulpmiddel en effectieve remedie.

Energie verdeling

De energieverdeling in je lichaam hervormt en dat maakt dat je in plaats van blijft piekeren, juist verbonden bent met jouw doenkracht, je buikgevoel en je beter kunt focussen.

Wil je meer weten over ontspanningsoefeningen en herstel?

Lees dan de onderstaande artikelen.

Gezondheidseffecten van meditatie

Beter ademen

Mindfulness oefening

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *