Verborgen E-nummers

Ik stond lekker te douchen, turend naar de hemelsblauwe lucht en dat zijn de momenten dat ik even terugblik op de voorafgaande dag. Ik herinnerde me dat ik de vorige middag in de supermarkt stond, met een pakje ‘romige’ kokosmelk in mijn hand en het gesprek over de ingrediëntenlijst. Ik zie het schap nog voor me, herinner me de zwarte voeg tussen de zachtgele tegels en het felle licht.

Ingrediëntenlijst

Ik lees de ingrediëntenlijst en check de inhoud met mijn ‘E-NUMMER APP’. Ik hoor een zucht naast me, maar laat dit al snel langs me heengaan, zodra ik uitkom op een vet rode markering over het e-nummer in dit pakje kokosmelk. Ik laat het zien aan mijn metgezel en zijn zuchten verandert opeens in verbazing en afgrijzen.

“Ik hoor een zucht, maar laat dit al snel langs me heengaan, zodra ik uitkom op een vet rode markering over het e-nummer in dit pakje kokosmelk.”

Broeken passen in de supermarkt

Het is heel normaal dat wij vrouwen alle toeschouwers rond de paskamer verslinden met onze draaiende heupen tijdens het broeken-passen. We moeten toch weten hoe de stof onze dijen omsluit en billen precies goed accentueert. Zonde om een broek te kopen die je prachtige rondingen weg vlakt of precies in het verkeerde daglicht stelt. Het is de normaalste zaak van de wereld, om je kleding te passen en uitgebreid te keuren op kwaliteit, pasvorm en toegevoegde waarde.

Hoe kan het zijn dat we het belangrijker vinden om te weten hoe een broek staat, dan ons eten ons past?

En toch schamen en oordelen we als we de verpakkingen van ons eten staan te checken in de supermarkt. Vertel me, hoe dan? Hoe kan het zijn dat we het belangrijker vinden om te weten hoe een broek staat, dan ons eten ons past? De E-nummer app helpt je om simpel en snel de onleesbare ingrediëntenlijst te checken.

Verpakking lezen kan makkelijker

De ingrediëntenlijsten op de verpakkingen zijn natuurlijk niet voor niets onbegrijpelijk. Hoe onduidelijker de tekst, des te eerder de consument geneigd is het te negeren en toch te kopen. Ondanks dat ik al bijna 15 jaar bezig ben met de zin en onzin over voeding en zelfs alle wijsheid en training mag raadplegen via mijn collega’s en de Academy van Beyuna, raak ik het spoor ook nog regelmatig bijster. Er wordt zoveel nieuws ontwikkelt en ontdekt, dat ik daarom een appje gebruik dat me daarbij helpt.

De app heet E-nummers en hiermee krijg je toegang tot de database met omschrijving en effect per e-nummer gecategoriseerd met kleuren dat de ernst van het risico aanduidt. Ik gebruik hem dus zeer regelmatig om nieuwe producten even te screenen. Ze hebben een gratis proefversie en voor eenmalig €4,00 heb je toegang tot de hele database.  

Schadelijke e-nummers

Waarom zou je het checken? Bijvoorbeeld om te weten dat het E407 uit de romige kokosmelk in onze supermarkt in Engeland al lang verboden is en in de EU sowieso niet meer in babyvoeding verwerkt mag worden.

Best wel heftig toch? Stel je eens voor dat je de kokosmelk ook gebruikt voor het eten van je kinderen? Buiten dat het voor jezelf dus ook niet geschikt is.

We kunnen ons druk maken om de calorieën, marco’s en vega(n) opties, maar zolang we niet opletten op wat we écht eten, blijven we ons lichaam tegenwerken.

We kunnen ons druk maken om de calorieën, macro’s en vega(n) opties, maar zolang we onszelf niet moedig genoeg voelen om te willen weten wat we echt eten, blijven we ons lichaam tegenwerken. 


Ik zeg ‘Broeken passen in de supermarkt’. Wil je meer weten over 100% natuurlijke voedingsupplementen en vitamines met alleen maar organische ingrediënten? Bekijk dan de webshop.